niedziela, 17 stycznia 2016

Naleśniki "na dwa" z wiśniami i odrobiną pikanterii - palce lizać.

Polecam!!! Polecam!!! Polecam!!!
Deserek , którego bazą jest naleśnik "na dwa" a sekretem pikanterii pewien tajemniczy dodatek...
Kasinkowe gotowanie...
SKŁADNIKI
na około 6 porcji
  • 2 jajka
  • 2 szklanki (2x200ml) mleka 1,5%
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szczypty cynamonu
  • 2 szczypty kardamonu
  • dżem wiśniowy (własnej roboty; przepis tu: Dżem wiśniowy - całe owoce.)
  • pół małego opakowanie jogurtu typu greckiego
  • płatki migdałów
Przygotować gęste ciasto naleśnikowe: jaja + mleko + mąka + cukier waniliowy + olej +cynamon + kardamon a następnie bez użycia tłuszczu usmażyć grube naleśniki.

Naleśnik przekroić na cztery i ułożyć w formę mini tortu przekładając dżemem wiśniowym. Na wierzch położyć łyżeczkę jogurtu i posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie...

Kasinkowe gotowanie...

1 komentarz: