Kasinkowe gotowanie... |
na średnią blachę (30 x 30cm)
- świeże truskawki
- 2 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 5 jajek
- kostka masła (200g)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka 2%
- pół płaskiej łyżeczki sody
Jaja rozbić i oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier. Następnie żółtka a na sam koniec przygotowane wcześniej masło. Całość delikatnie wymieszać z mąką oraz sodą i przelać do przygotowanej blaszki.
Na wierzch ciasta ułożyć posiekane truskawki.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie... |
Kasinkowe gotowanie... |
W tym roku jakoś nienormalnie gigantyczne truskawki są najsłodsze... ciasto wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńja z kolei zawsze trafiam na niedojrzałe...
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na placek :)
Tak to już jest... ;)
OdpowiedzUsuńZa to macie pyszne ciacho :)