poniedziałek, 22 czerwca 2015

Niskosłodzone, szybkie ciasto z truskawkami.

Wysłałam męża na bazarek po truskawki. Upominałam "wybierz ciemne i najmniejsze... takie niepozorne są zazwyczaj najsłodsze". Wrócił uradowany z uśmiechem na ustach "Misie, kupiłem Ci najładniejsze jakie były". Oczywiście truskawki kwaśne niemiłosiernie. Do zjedzenia na surowo zupełnie się nie nadawały. Z tego powodu powstało ciasto. W tej formie te śliczne czerwone owoce są pyszniusie:)

Kasinkowe gotowanie...
SKŁADNIKI
na średnią blachę (30 x 30cm)
  • świeże truskawki
  • 2 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • kostka masła (200g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka 2%
  • pół płaskiej łyżeczki sody
Masło rozpuścić w garnuszku na wolnym ogniu razem z mlekiem i cukrem waniliowym a następnie odstawić do przestudzenia.
Jaja rozbić i oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier. Następnie żółtka a na sam koniec przygotowane wcześniej masło. Całość delikatnie wymieszać z mąką oraz sodą i przelać do przygotowanej blaszki.
Na wierzch ciasta ułożyć posiekane truskawki.

Ciasto piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie...

Kasinkowe gotowanie...


3 komentarze:

  1. W tym roku jakoś nienormalnie gigantyczne truskawki są najsłodsze... ciasto wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja z kolei zawsze trafiam na niedojrzałe...
    bardzo fajny pomysł na placek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak to już jest... ;)
    Za to macie pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń