Kasinkowe gotowanie... |
dla 4 osób:
- 4 duże czerwone papryki
- 2 duże pomidory
- 1 papryczka peperoni
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- bazylia, oregano, pieprz, sól, ostra papryka
- bułka kajzerka
- pestki dyni
- łyżka octu winnego (cytrynowego)
- szklanka wywaru warzywnego (1,5 szklanki wody, marchewka, pietruszka, seler, por, natka, łyżka oliwy; warzywa posiekać; gotować w wodzie do miękkości; wyjąć warzywa;do wywaru dać oliwę)
Zimne warzywa obrać ze skórek i zmiksować na gładki krem razem z płynem, który wytrącił się podczas pieczenia oraz wywarem warzywnym. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką wedle uznania na końcu dodając ocet. Zupkę podawać z grzankami oraz prażonymi pestkami dyni.
Grzanki: kajzerkę pokroić w kostkę i prażyć na suchej patelni razem z pestkami słonecznika - do zrumienienia.
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie... |
Kasinkowe gotowanie... |
Paprykę uwielbiam ,ta zupa musi być, bardzo smaczna takiej jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie
Pozdrawiam
Piękny ma kolor; jestem pewna, że smakowała bosko :)
OdpowiedzUsuń