piątek, 11 lipca 2014

Ekspresowe ciasto z morelami - łatwy placek z owocami.

Po wielu latach nieurodzaju (totalnego braku owocowania), pod groźbą wycięcia i przerobienia na opał, nasza morelka zaczęła rodzić piękne owoce :) :) :) W zeszłym roku utrzymało się tylko kilka sztuk, ale w tym sezonie jest już dużo lepiej :) Owoców nie zrywamy - czekamy, aż same opadną a wtedy... robimy ciasta, dżemy i inne pyszności.
Kasinkowe gotowanie...
SKŁADNIKI
duża blacha 26x26cm:
  • 10-12 szt. dużych dojrzałych moreli
  • garść lub dwie  malin (opcjonalnie)
  • 300g mąki pszennej tortowej + 100g na kruszonkę
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru + 100 g na kruszonkę
  • 1,5 kostki masła (ok.300g) + 1/2 masła na kruszonkę (ok. 100g)
  • 4 jajka
  • łyżeczka zapachu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Masło i cukier należy utrzeć na puszystą i gładką masę następnie dodając jajka i aromat waniliowy.Miksować kilka minut. Dodać mąki oraz sodę i dokładnie wymieszać.
Przygotowaną w ten sposób masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą foremki. Na ciasto ułożyć pokrojone owoce a następnie całość posypać kruszonką.

Kruszonka: mąka + cukier + masło - wymieszać. Powinno powstać kruszące się/ zbrylone ciasto.

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.

 SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie...

Kasinkowe gotowanie...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz