Kasinkowe gotowanie... |
duża blacha 26x26cm:
- 10-12 szt. dużych dojrzałych moreli
- garść lub dwie malin (opcjonalnie)
- 300g mąki pszennej tortowej + 100g na kruszonkę
- 50g mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru + 100 g na kruszonkę
- 1,5 kostki masła (ok.300g) + 1/2 masła na kruszonkę (ok. 100g)
- 4 jajka
- łyżeczka zapachu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowaną w ten sposób masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą foremki. Na ciasto ułożyć pokrojone owoce a następnie całość posypać kruszonką.
Kruszonka: mąka + cukier + masło - wymieszać. Powinno powstać kruszące się/ zbrylone ciasto.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie... |
Kasinkowe gotowanie... |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz