Fajne ciasto- polecam na Wielkanoc.
Kasinkowe gotowanie... |
na dużą blachę:
biszkopt
- 9 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 (niepełna) szklanka mąki
- 2 budynie czekoladowe
- 2 czubate łyżki kakao
- 6 łyżek wrzątku
- 1,5 płaskiej łyżeczki sody
- kostka masła
- 400 g chałwy sezamowej waniliowej
- 2 budynie waniliowe
- około 0,6 - 0,7 l mleka 3,2% (do ugotowania budyniu używamy mniej mleka niż w instrukcji na torebce)
- pół mlecznej czekolady
W pierwszej kolejności pieczemy biszkopt: żółtka z cukrem oraz wrzątkiem ucieramy na puszystą masę. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do masy z żółtek delikatnie mieszając. Następnie dodajemy mąkę, budynie, kakao i sodę oraz dokładnie ale bardzo delikatnie (aby nie opadła piana) łączymy składniki. Biszkopt pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest dopieczony w środku. Po wyjęciu z blachy i wystudzeniu kroimy w celu uzyskania dwóch jednakowych płatów.
Aby przygotować krem wystarczy: ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale z użyciem mniejszej ilości (niż zalecana) mleka. Dokładnie wystudzić i wkruszyć chałwę. Następnie całość miksować z twardym masłem.
Biszkopt przekładamy kremem, wierzch dekorujemy kawałkami czekolady.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Możemy podać po około 2-3 godzinach, ale im dłużej postoi w lodówce tym ładniej i łatwiej będzie się kroiło.
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie... |
Kasinkowe gotowanie... |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz