niedziela, 24 listopada 2013

Pstrąg pieczony z ziołami i cytryną.

Pstrąg przyjechał do mnie prosto z pięknej Lubelszczyzny i od razu został upieczony z duuuużą ilością świeżej zieleniny i plasterkami cytryny. Z tym pstrągiem świetnie się złożyło ponieważ jest on idealny dla osób stosujących dietę lipidową - od powrotu ze szpitala również dla mnie :(
Nie przeciągając... życzę smacznego :)

autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
  • 1 dorodny pstrąg (oskrobany i wypatroszony)
  • sól
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • pół cytryny
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki  oliwy
  • 3 pełne łyżki posiekanej natki
  • 3 pełne łyżki posiekanego koperku
Rybę wypatroszyć, oskrobać i umyć.  Posolić oraz popieprzyć do smaku (również na wierzchu). Do środka włożyć posiekaną zieleninę, plasterki czosnku oraz plasterki cytryny. Wszystko skropić oliwą.
Wierzch ryby również doprawić , posypać odrobiną zieleniny oraz skropić oliwą.


Tak przygotowaną rybę piec w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Pod koniec pieczenia włączyć grill i rybkę zrumienić.

Tak przygotowanego pstrąga proponuję podać z lekką sałatką z rukoli, kiełków słonecznika i pomidorków.

SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

3 komentarze:

  1. Pstrag jest u mnie na 1 - kulinarnym miejscu! Pod domem mamy gorska rzeczke, w ktorej zawsze tata mi lowil pstraga jak bylam mala... :)

    OdpowiedzUsuń