Gorąco polecam poniższy przepis :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na jedną dużą tartę:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki letniej wody
- 1 jajko
- 60g masła
- szczypta soli
- szczypta sody
- pół kilograma podgrzybków
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- odrobina oleju do smażenia
- 200g śmietany 18%
- sól i pieprz
- 50g sera żółtego
- 1 mozzarella z zalewy
- pęczek natki
Mąka + letnia woda + jajko + masło + szczypta soli i sody. Z tych składników dokładnie ugnieść ciasto, które finalnie powinno mieć konsystencję plasteliny.
Rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Piec 10 minut w temperaturze ok 150 stopni.
Farsz:
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać umyte i posiekane podgrzybki oraz zmiażdżony czosnek.
Całość smażyć około 20 minut do zarumienienia a następnie zalać śmietaną i dusić jeszcze kilka minut.
Farsz zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem i po lekkim ostudzeniu dodać pokrojony w kostkę żółty ser oraz natkę pietruszki.
Farsz przełożyć do formy z podpieczonym wcześniej ciastem. Na wierzch rozłożyć kawałki mozzarelli.
Całość piec w temperaturze ok 170 stopni przez około 25 minut.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Oj Kochaniutka, pyszności!!!
OdpowiedzUsuńMusiała być pyszna!
OdpowiedzUsuń