Ciasto idealne jest następnego dnia po upieczeniu, ponieważ nabiera odpowiedniej wilgotności i nie kruszy się podczas krojenia.
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
(u mnie blacha 22x26cm):
- kostka masła lub margaryny (250g)
- 2 pełne szklanki mąki tortowej
- 4 jajka
- 3-4 łyżki cukru (ja dałam 4 płaskie łyżki) + niepełna szklanka cukru do masy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (można tez dać po prostu więcej proszku do pieczenia)
- 2 cukry waniliowe
- 1 budyń waniliowy
- odrobina soli
- ok 400g owoców sezonowych (u mnie czereśnie i truskawki)
Miękkie masło, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, żółtka, 4 łyżki cukru i cukier waniliowy wymieszać i ugnieść dokładnie tak by powstała zwarta kula ciasta.
Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę lub do zamrażarki na około pół godziny.
Chłodne ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować (powstanie w ten sposób spód i wierzch naszego ciasta).
Do wyłożonej pergaminem blachy przełożyć spód a następnie podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa piankowa:
Białka, które zostały nam po zrobieniu ciasta ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier a następnie budyń.
Masę wylać na podpieczony wcześniej spód. Owoce ułożyć na piance a na koniec całość przykryć plackiem przygotowanym z reszty ciasta.
Całość należy piec ok 40 min w temperaturze 180-200 stopni.
Rada: ciasto od razu po upieczeniu należy wyjąć z ciepłego piekarnika w chłodniejsze miejsce. W przypadku gdy pozwolimy nu powoli stygnąć w ciepłym piecu - masa piankowa zrobi się gumowata i twarda :(
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Ten górny placek ma się upiec razem ze wszystkim, na koniec, czy trzeba go wcześniej podpiec tak jak spód? :)
OdpowiedzUsuńHej,
OdpowiedzUsuńtylko dolny "placek" się podpieka. Na niego układa się owoce,wylewa piankę i układa górny "placek" ciasta. Całość do piekarnika :)
mmm, pycha :) uwielbiam ciasta z owocami :) pozdrawiam i zapraszam na karkówkę z grilla http://www.grillobranie.pl/2011/07/04/3-sposoby-na-pyszna-karkowke-z-grilla/
OdpowiedzUsuńbudyn ma byc najpierw ugotowany i ostygniety czy mam wsypac sam proszek ?
OdpowiedzUsuńsam proszek
UsuńWsypujesz sam proszek. Ciasto jest świetne. Jedyna wada, to fakt, że nie mogę go rozwałkować, bo się rozpada i dopiero jakieś kombinacje działają, żeby ułożyć to ciasto, szczególnie wierzch... Zrobiłam je już 2 razy, idealnie wg przepisu :/
OdpowiedzUsuń