środa, 8 maja 2013

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Ano tak!

Niby takie nic. Niby taka oczywista oczywistość, a jednak sporo osób ma ten dylemat. Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Ile użyć wody by kasza wyszła idealna?
Do niedawna używałam jedynie kaszy porcjowanej w woreczki, ale w efekcie zamiast sypkiej kaszy podawałam na talerzu brązową rozgotowaną breję. Teraz jest inaczej, a sposób na idealną kaszę gryczaną jest  dziecinnie prosty!
autor zdjęcia: Katarzyna Król
Zasada jest taka:
2 części wody na 1 część kaszy czyli: szklankę kaszy gotujemy w dwóch szklankach wody i analogicznie dwie szklanki kaszy w czterech szklankach wody... trzy kaszy w sześciu wody itd.

Lekko osoloną wodę zagotować a następnie wsypać do niej kaszę. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i gotować (na naprawdę maleńkim ogniu) do chwili całkowitego wchłonięcia wody (trwa to około 20 minut).

Nic prostszego :)

autor zdjęcia: Katarzyna Król

4 komentarze:

  1. Pozdrowienia dla prowadzących stronkę. Bardzo fajna strona.
    Godna polecenia. Pozdrawiam!

    Feel free to surf to my web blog - pozycjonowanie stron

    OdpowiedzUsuń
  2. Należę do kulinarnie leworęcznych ;) więc ogromnie jestem wdzięczna za takie "oczywiste oczywistości" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co zrobic, zeby niezbyt dobrze wyprazona kasza ugotowala sie na sypko?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wolno mieszać. To bardzo ważne.

    OdpowiedzUsuń