piątek, 5 kwietnia 2013

Ziemniaki faszerowane pastą z wędzonej makreli

Makrelę kilka dni temu przywiózł mi tata. Jako, że miałam zbyt pełną lodówkę rybka czekała...czekała... i czekała. Nie lubię marnować żywności , dlatego musiałam ją jakoś "zagospodarować". Wyszło całkiem niezłe danie :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
dla 3 osób:
  • 3 spore ziemniaki
  • 1/2 wędzonej makreli
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 niewielkie pieczarki
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz
  • łyżka kopru
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
Sos:
  • mały jogurt naturalny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • sok z ok 1/4 cytryny
  • sól (wedle upodobań)
  • ostra papryka konserwowa (ok 1/2 łyżeczki posiekanej papryki)
  • 1 łyżka tartego parmezanu
Ziemniaki obrać, ugotować i odstawić do wystygnięcia.
Przygotować farsz: jajka rozdrobnić, dodać tarte pieczarki, parmezan, makrelę, koperek, oliwę, musztardę oraz sól i pieprz (do smaku - wedle upodobań). Wszystkie składniki wymieszać tak aby powstała gęsta pasta.
Na lekko wydrążone połówki ziemniaków (ja robię wgłębienie łyżeczką) nałożyć farsz. Ziemniaki piec w piekarniku ok 20 min w temperaturze 200 stopni - pod koniec pieczenia można włączyć górny grill.

Sos:
Jogurt + czosnek wyciśnięty praską + pieprz + sok z cytryny + sól + ostra papryka + parmezan.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Ziemniaki proponuję podać na delikatnej sałatce z pomidora i roszponki, polane dużą ilością przygotowanego sosu.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

2 komentarze:

  1. Ziemniaczki z makrelą:) Bardzo podoba mi się te połączenie, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie wygląda bardzo wiosennie i apetycznie.

    OdpowiedzUsuń