autor zdjęcia: Katarzyna Król |
dla 3 osób:
- 3 spore ziemniaki
- 1/2 wędzonej makreli
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 niewielkie pieczarki
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól i pieprz
- łyżka kopru
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- mały jogurt naturalny
- 2-3 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka pieprzu
- sok z ok 1/4 cytryny
- sól (wedle upodobań)
- ostra papryka konserwowa (ok 1/2 łyżeczki posiekanej papryki)
- 1 łyżka tartego parmezanu
Przygotować farsz: jajka rozdrobnić, dodać tarte pieczarki, parmezan, makrelę, koperek, oliwę, musztardę oraz sól i pieprz (do smaku - wedle upodobań). Wszystkie składniki wymieszać tak aby powstała gęsta pasta.
Na lekko wydrążone połówki ziemniaków (ja robię wgłębienie łyżeczką) nałożyć farsz. Ziemniaki piec w piekarniku ok 20 min w temperaturze 200 stopni - pod koniec pieczenia można włączyć górny grill.
Sos:
Jogurt + czosnek wyciśnięty praską + pieprz + sok z cytryny + sól + ostra papryka + parmezan.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Ziemniaki proponuję podać na delikatnej sałatce z pomidora i roszponki, polane dużą ilością przygotowanego sosu.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Ziemniaczki z makrelą:) Bardzo podoba mi się te połączenie, musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda bardzo wiosennie i apetycznie.
OdpowiedzUsuń