Smaczna kolacja zaliczona... a po dobrym jedzonku od razu humor lepszy :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na około 25 kanapeczek:
- długa bagietka
- kiełki brokuła (porcja hmm...jakby to ująć...3 łyżki)
- rzeżucha (3 łyżki)
- bazylia świeża (2 łyżki) lub suszona
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 żółtej papryki
- ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 5 czarnych oliwek
- 3 pomidory
- 2 serki typu mozzarella w zalewie
- sól i pieprz do smaku
- tarty parmezan (2 łyżki)
- powiedzmy że ten etap mamy już za sobą :)
Na oliwie podsmażamy cebulkę i paprykę z ząbkiem czosnku (do zeszklenia). Przekładamy do miseczki.
Dodajemy zieleninę i zioła, rozdrobnione oliwki, mozzarellę, pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowaną masę nakładamy na podpieczone wcześniej bułeczki i wstawiamy do piekarnika na ok 5 minut (250 stopni i funkcja górny grill).
Po wyjęciu nie pozostaje nam nic innego jak tylko posypanie zapiekanek tartym parmezanem i... zjedzenie póki ciepłe :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Piękne :-)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś Kasiu apetytu:)Na pewno zrobię któregoś dnia.
OdpowiedzUsuńależ apetyczne!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają. Aż ślinka cieknie, zwłaszcza, że jeszcze nie jadłam śniadania...
OdpowiedzUsuń