Dżemik smażyłam wczoraj, a dziś wielkie próbowanie.
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
4 i pół słoiczka po dżemie
- 3 kg pomarańczy (waga ze skórą)
- sok z ćwiartki cytryny
- 1 1/2 szklanki cukru (ok 300g)
- laska wanilii lub 3 cukry waniliowe lub kilka kropli aromatu waniliowego (u mnie laska wanilii + 5 kropli aromatu)
Pomarańcze obrać i pokroić na małe kawałki. Umieścić w garnku, dodać sok z cytryny, cukier i wanilię (naturalną laskę wanilii trzeba przekroić i na czas gotowania wrzucić do owoców, przed przełożeniem do słoików wyjąć). Całość gotować/smażyć około 2 godziny na sporym ogniu (z upływem czasu masa będzie traciła wodę robiąc się tym samym coraz bardziej gęsta).
Ciepłą masę przełożyć do słoiczków i zapasteryzować (ok 20 minut ).
Po wystygnięciu dżem jest dość gęsty, dlatego nie trzeba posiłkować się cukrem żelującym ani żelatyną.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Śliczny kolor. Pewnie smakuje przepysznie. Nie jestem wielką fanką dżemów, ale te z cytrusów bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńjak wyszedł ten dzem?
OdpowiedzUsuń