poniedziałek, 11 lutego 2013

Dżem pomarańczowy z wanilią

Zima zima zima... i jako że zima to najniższe ceny pomarańczy. W związku z powyższym zakupiłam po przecenie kilka siatek tych owoców z zamiarem zrobienia domowego dżemu pomarańczowo-waniliowego.
Dżemik smażyłam wczoraj, a dziś wielkie próbowanie.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
4 i pół słoiczka po dżemie
  • 3 kg pomarańczy (waga ze skórą)
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 1 1/2 szklanki cukru (ok 300g)
  • laska wanilii lub 3 cukry waniliowe lub kilka kropli aromatu waniliowego (u mnie laska wanilii + 5 kropli aromatu)
Aby przygotować ten smakowity dżemik należy zakupić 3 kilogramy pomarańczy i ... to już prawie wszystko. Wystarczy jeszcze:

Pomarańcze obrać i pokroić na małe kawałki. Umieścić w garnku, dodać sok z cytryny, cukier i wanilię (naturalną laskę wanilii trzeba przekroić i na czas gotowania wrzucić do owoców, przed przełożeniem do słoików wyjąć). Całość gotować/smażyć około 2 godziny na sporym ogniu (z upływem czasu masa będzie traciła wodę robiąc się tym samym coraz bardziej gęsta).
Ciepłą masę przełożyć do słoiczków i zapasteryzować (ok 20 minut ).

Po wystygnięciu dżem jest dość gęsty, dlatego nie trzeba posiłkować się cukrem żelującym ani żelatyną.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król


2 komentarze:

  1. Śliczny kolor. Pewnie smakuje przepysznie. Nie jestem wielką fanką dżemów, ale te z cytrusów bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak wyszedł ten dzem?

    OdpowiedzUsuń