środa, 20 lutego 2013

Domowe batoniki musli

Zastanawialiście się kiedyś jak bardzo "fit" są oferowane w sklepach batoniki musli??
Zapychamy się tymi jakże dietetycznymi i zdrowymi przekąskami nie zdając sobie sprawy jaką ilością cukru (pod najróżniejszymi postaciami) są nafaszerowane i dziwimy się... czemu nadal tyjemy?
Oczywiście faszerowanie batoników "fit" cukrem to nie zasada, są też porządne firmy dla których "fit" to "fit", ale po co kupować skoro można samemu wyprodukować :) 

autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
na około 15 batoników:
  • 2,5 szklanki mieszanki płatków (owsianych, pszennych, kukurydzianych, jęczmiennych) (ok 200g)
  • 2-3 łyżki rodzynek (ok 30g)
  • 30 g pestek słonecznika
  • 30 g orzechów włoskich
  • 10 g wiórków kokosowych
  • 5 szt suszonych śliwek (ok 30g)
  • 350 g mleka skondensowanego
  • 2 łyżki dobrego masła (śmietankowego)
Zacznijmy od nagrzania piekarnika do temperatury ok 150 stopni - możemy włączyć termoobieg , ale nie jest to konieczne.
Do sporej miski wlejmy mleko oraz roztopione wcześniej masło. Wsypmy płatki, rodzynki, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, posiekane orzechy oraz suszone śliwki. Wszystko dokładnie wymieszajmy i umieśćmy w formie keksowej (wyłożonej pergaminem) lub bezpośrednio w formie silikonowej. 
Mocno ugniećmy i wstawmy do piekarnika na 30-40 minut.

Po wyjęciu z pieca, a przed wyjęciem z formy masa musi całkowicie przestygnąć - dopiero wtedy może zostać pokrojona (ja użyłam krajalnicy).
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król
Jestem bardzo ciekawa czy batoniki z tego przepisu będą Wam smakowały. Jeśli zdecydujecie się je przygotować - dajcie znać jak wyszły :)

3 komentarze:

  1. Robię takie często, tylko zamiast masła -mleko i nie zapiekam, tylko wszystko fajnie stygnie...a ja jeszcze daję zarodki pszenne :) kocham te ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłyśmy dziś z mamą i powiem że przepyszneeee.. Jednak nie pasuja nam śliwki wiec nast razem dodamy do tego sezamu.. :) Ale naprawde naprawde rewelacja!!! :)

    OdpowiedzUsuń