piątek, 28 grudnia 2012

Ryż smażony z kurczakiem i warzywami

Danie wykonałam "na szybko" na prośbę męża , który zapragnął jednogarnkowego obiadu na bazie warzyw i ryżu. Szczerze... poszło sprawnie, nawet się nie przepracowałam :P
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
porcja dla 2 osób:
  • szklanka sypkiego ryżu
  • olej lub oliwa do smażenia
  • duża biała cebula
  • 3-4 pieczarki
  • 150g fasolki szparagowej
  • duża czerwona papryka
  • podwójna pierś z kurczaka
  • sól,pieprz, papryka
Ryż gotujemy al dente ,odcedzamy, przelewamy zimną wodą i zostawiamy aż obcieknie z wody.

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałki, doprawiamy oraz smażymy na oleju lub oliwie. Po zarumienieniu przekładamy do osobnej miseczki.

Na tłuszczu, który został po mięsie podduszamy cebulkę posiekaną w kosteczkę oraz plasterki pieczarek. Zwiększamy ogień, dodajemy fasolkę i pokrojoną paprykę a następnie wszystko smażymy do chwili gdy warzywa zrobią się miękkie (ale nie rozprażone).

Na patelni typu wook rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, a następnie wsypujemy przygotowany wcześniej ryż i kawałki kurczaka. Wszystko smażymy na dużym ogniu (ciągle mieszając) przez około 5 minut, aż ryż lekko się zarumieni. Dodajemy usmażone warzywa,doprawiamy, mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut.

Danie podajemy gorące, prosto z patelni.

SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie dania :) moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja propozycja na szybkie danie: różne warzywa jakie mamy pod ręką (starta marchew, pietruszka, pokrojony w plasterki por, czerwona papryka, może byc kukurydza z puszki), pokrojona w paseczki pierś z kurczaka, olej, przyprawy- wszystko razem wymieszac, smażyc na patelni, podawac z ugotowanym ryżem. Marta

    OdpowiedzUsuń