autor zdjęcia: Katarzyna Król |
porcja dla 2 osób:
- szklanka sypkiego ryżu
- olej lub oliwa do smażenia
- duża biała cebula
- 3-4 pieczarki
- 150g fasolki szparagowej
- duża czerwona papryka
- podwójna pierś z kurczaka
- sól,pieprz, papryka
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałki, doprawiamy oraz smażymy na oleju lub oliwie. Po zarumienieniu przekładamy do osobnej miseczki.
Na tłuszczu, który został po mięsie podduszamy cebulkę posiekaną w kosteczkę oraz plasterki pieczarek. Zwiększamy ogień, dodajemy fasolkę i pokrojoną paprykę a następnie wszystko smażymy do chwili gdy warzywa zrobią się miękkie (ale nie rozprażone).
Na patelni typu wook rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, a następnie wsypujemy przygotowany wcześniej ryż i kawałki kurczaka. Wszystko smażymy na dużym ogniu (ciągle mieszając) przez około 5 minut, aż ryż lekko się zarumieni. Dodajemy usmażone warzywa,doprawiamy, mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut.
Danie podajemy gorące, prosto z patelni.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Pyszne, szybkie danie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :) moje smaki :)
OdpowiedzUsuńubóstwiam takie dania!:)
OdpowiedzUsuńMoja propozycja na szybkie danie: różne warzywa jakie mamy pod ręką (starta marchew, pietruszka, pokrojony w plasterki por, czerwona papryka, może byc kukurydza z puszki), pokrojona w paseczki pierś z kurczaka, olej, przyprawy- wszystko razem wymieszac, smażyc na patelni, podawac z ugotowanym ryżem. Marta
OdpowiedzUsuń