Szpinak piękny, jędrny, zieloniutki...polski (a nie jakaś tam chińska podróba) - prosto "od baby" z bazarku :) W związku z tym, że ze szpinaku nie da się zrobić zupy szczawiowej (wbrew wszelkim pragnieniom i sztuczkom magicznym - nie da się i już!!!) przygotowałam wariację szpinakową. Dziecko zjadło, powiedziało, że dobre więc chyba nie jest źle :)
|
www.kasinkowe-gotowanie.blogspot.com |
|
SKŁADNIKI:
na około 4 porcje + dokładki:
- świeży szpinak ; 300g
- marchewka; 3 małe
- seler; kawałek
- ziemniaki ; 4 średnie
- pietruszka; 1 spora
- czosnek; 3 ząbki
- masło; 1 łyżka
- mocno skoncentrowany rosół 0,5l + 1lwody lub 1,5l zwykłego rosołu lub bulionu
- serek topiony gouda; 50g
- śmietana 30%; 50g
- ser pleśniowy lazur zielony; 50g
- sól, pieprz; ostra papryka
W garnku roztopić masło. Dodać rozgnieciony przez praskę czosnek. Zarumienić. Dodać umyty i posiekany lekko szpinak. całość chwilę przesmażyć.
Warzywa: marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki - pokroić w kostkę i dodać do szpinaku i zalać rosołem/bulionem.
Gdy warzywa będą miękkie dodać serek topiony, ser pleśniowy i śmietanę. Doprawić i po chwili zdjąć z ognia.
Uwaga: ser pleśniowy jest słony, dlatego zupę ostatecznie doprawiamy po dodaniu tego składnika.
SMACZNEGO
|
www.kasinkowe-gotowanie.blogspot.com |
|
|
www.kasinkowe-gotowanie.blogspot.com |
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz