poniedziałek, 23 marca 2015

Miała być szarlotka a jest: CIASTO IMPROWIZOWANE jabłkowo-truskawkowe :)

Tak jak w tytule: miała być szarlotka! Taka klasyczna, na półkruchym cieście z dużą ilością jabłek, cynamonem i pianą bezową...
Większość jabłek zjadłam walcząc z wieczornym głodem, cynamonu (jak się okazało) wcale w domu nie miałam a tarka, na której miałam zetrzeć jabłka zardzewiała! Koniec końców wyszło ciasto improwizowane, smaczne ale do prawdziwej szarlotki ni w ząb nie podobne :)
Kasinkowe gotowanie...
SKŁADNIKI
na dużą blachę 38cm x 34cm:
  • 3 szklanki (takie z uszkiem) mąki krupczatki
  • 1,5 szklanki cukru (1 szklanka do ciasta, pół do masy z białek)
  • 4 jajka
  • płaska łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 200g margaryny (uwaga: niektóre kostki mają 250g)
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 jabłka
  •  mały słoiczek dżemu truskawkowego (ja użyłam dżemu własnej roboty:Dżem truskawkowy ze świeżą miętą  )
Zaczynamy od wyjęcia margaryny w ciepłe miejsce ponieważ konieczne jest aby była miękka! W innym przypadku będzie nam bardzo, bardzo, bardzo ciężko wyrobić ciasto!!!

Do miski wsypujemy mąkę, cukier (1 szklankę) i sodę. Dodajemy żółtka, aromat waniliowy oraz miękką margarynę. Wszystko mieszamy. Wyjmujemy na stolnicę oraz ugniatamy ręcznie. Jeśli margaryna jest miękka ciasto szybko osiągnie odpowiednią konsystencję - konsystencja wyrobionej plasteliny. Jeśli margaryna będzie twarda wyrabianie ciasta będzie mozolne i ciężkie :(

Wyrobioną masę (konsystencja plasteliny) wkładamy do torebki foliowej i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażarki na 30 min. UWAGA: ten etap jest konieczny i NIE WOLNO go pominąć.

Ciasto dzielimy na dwie części. Z większej formujemy i układamy na blaszce spód ciasta. Podpiekamy 10 min w temperaturze około 180 stopni. Chłodzimy.

Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier oraz budyń. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony wcześniej spód. Na niej układamy pokrojone drobno jabłka i dżem truskawkowy. Całość przykrywamy resztą ciasta (ciasto można rozwałkować, zetrzeć na tarce lub rozkruszyć w palcach).

Czas pieczenia: 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu blachę z ciastem od razu trzeba wyjąc z pieca w chłodniejsze miejsce. Jeśli ciacho będzie stygło powoli w ciągle ciepłym piekarniku pianka z białek zrobi się gumowata. 
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie...

Kasinkowe gotowanie...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz