autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na porcję obiadową dla jednej osoby:
- 10 połówek suszonych pomidorków
- grzanki z połowy kajzerki
- 1 pomidor
- garść rukoli
- kilka czarnych oliwek
- 2 łyżki słonecznika
- odrobina oliwy do przygotowania grzanek
- sól, ostra papryka
- na sos: oliwa z suszonych pomidorków + ostra papryczka piri piri (na czubek łyżeczki) +sól + sok z cytryny
Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić pokrojone kawałeczki bułki, posypać papryką oraz odrobiną soli. Suszyć kilka minut na maleńkim ogniu , dodając pestki słonecznika. Trzymać na patelni do lekkiego zrumienienia.
Sos do sałatki: wszystkie składniki w proporcjach wedle uznania połączyć dokładnie ze sobą: oliwa z suszonych pomidorków + suszona ostra papryczka piri piri + sól + sok z cytryny (sporo)
Pomidory (zarówno te suszone jak i te świeże) pokroić, dodać rukolę i oliwki. Wymieszać i zalać przygotowanym wcześniej sosem. Na koniec posypać grzankami oraz prażonymi pestkami słonecznika.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko!
Świetne połączenie smaków i kolorów.
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo pysznie :) Ja też wypróbuję !! :)))
OdpowiedzUsuńMam nadzieję , że sałatka Wam posmakuje :)
OdpowiedzUsuńProponuję dodać sporą ilość soku z cytryny do sosu.
Pozdrawiam
Witam:) dziś zrobię sałatkę :P zobaczymy co to wyjdzie :) ale na zdjęciach wygląda pysznie więc się doczekać nie mogę :P
OdpowiedzUsuńRobię podobną sałatkę, ale następnym razem muszę spróbować grzanek jak u Ciebie :)
OdpowiedzUsuń