autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na wielki słój ogórków:
- 1 1/2 kg ogórków (im mniejsze tym lepsze- ja starałam się wybierać naprawdę niewielkie)
- 1 duża główka czosnku
- ok 20 cm korzenia chrzanu (grubość damskiego kciuka)
- 2-3 gałązki kopru do kiszonek
- 2 łyżki octu spirytusowego
- 1 litr wody
- 1 1/2 czubate łyżki soli (u mnie gruba stołowa)
- 4 listki laurowe
- 6 szt. ziela angielskiego
- 6 szt. czarnego pieprzu
Czosnek obrać a następnie ząbki przepołowić. Obrać chrzan i pokroić w słupki. Dokładnie umyć ogórki.
U słoju umieścić ogórki, chrzan, koper i czosnek .
Przygotować zalewę: wszystkie składniki poza octem umieścić w garnku i zagotować. Gorącą zalewą (bez pieprzu, listka i ziela) napełnić słoik z ogórkami. Na koniec wlać ocet i zakręcić słoik.
Po dwóch dniach w słoju powinna pojawić się biała piana, ogórki natomiast winny zmienić kolor - oznacza to , iż nasze ogóraski są już gotowe do spożycia.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz