Zdjęcie wykonane... hmmmm... nie zgadniecie... ::) :)
... na przydomowym kompostowniku - tylko tam było jeszcze ładne słoneczko :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na 4 słoiki o pojemności 1/2 litra:
- ok. 8 dorodnych różnokolorowych słodkich papryk
- duża cebula
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 5 szklanek wody (1,2 l)
- 1 szklanka octu spirytusowego (0,2l)
- 1/2 szklanki cukru (100g)
- 1 1/2 łyżki soli (30g)
- 10 liści laurowych
- łyżka ziela angielskiego
- 2 pełne łyżki gorczycy
- 1/2 łyżki czarnego pieprzu ziarnistego
Woda + ocet + cukier + sól + listki laurowe + ziele +gorczyca + pieprz - wszystko na wolnym ogniu trzymać pod przykryciem do zagotowania.
Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w mniejsze kawałki.
Na dno słoików włożyć 2-3 plastry cebuli a potem ścisło napełnić papryką. Całość zalać przygotowaną marynatą a przed samym zakręceniem słoika wlać na wierzch łyżeczkę oliwy/oleju.
Szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz