autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na 20 naleśników:
CIASTO :
- 5 dużych jaj
- 1 1/2 l mleka 3,2%
- płaska łyżeczka sody
- ok 10 łyżek oleju do ciasta + olej do smażenia
- 400 g mąki pszennej
- 1 kg pieczarek
- 1 cebula (średnia)
- sól i pieprz
- 2 jajka
- 5 łyżek bułki tartej
- 10 parówek
- 2 sery typu mozzarella w zalewie
Jajka roztrzepujemy. Dodajemy mleko, sodę, mąkę oraz olej. Mieszamy dokładnie aby pozbyć się wszystkich grudek.
Na dobrze rozgrzanej patelni (przy użyciu odrobiny oleju) smażymy cienkie naleśniki, a następnie zostawiamy je do schłodzenia.
Myjemy i obieramy pieczarki (jak są malutkie wystarczy dokładnie umyć) a następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy na patelnię i dusimy/smażymy bez przykrycia około 30 minut do chwili wyparowania znacznej części wody.
Potem dodajemy posiekaną cebulkę. Po upływie kilku minut farsz zestawiamy z ognia, lekko studzimy i dodajemy jajka, bułkę tartą, pieprz i sól.
Na środek naleśnika kładziemy łyżkę farszu, na niego pół parówki i plaster mozzarelli. Zawijamy i podsmażamy z obu stron na patelni.
Naleśniki podajemy na ciepło, prosto z patelni lub po podgrzaniu na przykład w kuchence mikrofalowej.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Zdecydowanie wole podsmazane na patelni, niz podgrzane w mikrofali. Sa duzo smaczniejsze:)
OdpowiedzUsuń