Mamy w nim wszystko co jesienne: jabłka, gruszki, orzechy laskowe no i oczywiście wskazany w profilaktyce jesiennych przeziębień nasz rodzimy pyszny miodek. Deser wymyśliłam "na poczekaniu" ale mimo to wyszedł smaczny i taki słodki... mmmmm...
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na dwie porcje:
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 2 łyżeczki miodu
- 2 garście łuskanych orzechów laskowych
Mus wlać do pucharków.
Orzechy rozdrobnić nieco nożem a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię. Prażyć tak przez około minutę a następnie dodać miód. Na ogniu trzymać kolejne 2-3 minuty często mieszając.
Tak przygotowane orzechy wraz z resztą miodu z patelni umieścić na owocowym musie.
Podawać od razu, póki orzeszki są jeszcze ciepłe.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Kochani, co myślicie o połączeniu gruszek i jabłek z karmelizowanymi w miodzie prażonymi orzechami? Może znacie jakieś podobne jesienne przepisy? Jestem bardzo ciekawa :)
Prosty i smakowity pomysł, jak lubię:)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :) nistety ja mam uczulenie na orzechy laskowe :( na które najlepiej je zamienic ??
OdpowiedzUsuńwiem że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale dzięki temu mamy szanse sie poznać :) mam nadzieję że się nie gniewasz
u mnie ostatnie dni konkursu - zapraszam :) na dole posta jest link
mybeautyjoy.blogspot.co.uk
Uwielbiam miód i orzechy. Dzisiaj chcę zrobic tartę miodową :)
OdpowiedzUsuń