Jak sama nazwa dania wskazuje "makaron z sosem" a nie "sos z makaronem" świadczy, iż grzybki głównym składnikiem nie są i wystarczy ich naprawdę garstka.
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na obiad dla 4 osób:
- szklanka kurek (ok 200g)
- podwójna pierś z kurczaka
- czerwona cebula
- 3 łyżki masła
- duża śmietana 12% (400ml)
- sól, pieprz
- makaron kokardki (jedno opakowanie)
Na patelni rozgrzać masło, dodać kurki i smażyć ok 20 minut. Następnie dodać posiekaną cebulkę i pokrojonego w małą kostkę kurczaka.
Dusić/smażyć wszystko razem do czasu gdy mięso przestanie być surowe.
Patelnię zestawić z ognia, wlać śmietanę i znowu wstawić na gaz. Dusić na dużym płomieniu do zredukowania śmietany (czyli: śmietany powinno zrobić się mało i powinna mocno zgęstnieć).
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sos wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
wygląda smakowicie, uwielbiam takie potrawy:)
OdpowiedzUsuńJa zamiast cebuli dodałam połowę pora i też smakowało:) Robię z penne i to moje ukochane danie:)
OdpowiedzUsuń