autor zdjęcia:Katarzyna Król |
blacha 24x31 cm
- 1 kg zmielonego sera półtłustego (twarogu)
- kostka masła (200g)
- puszka masy makowej (900g)
- szklanka cukru (ok 220g)
- 5 jaj
- 1/4 szklanki kaszy manny (ok 50g)
- aromat rumowy
- cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cukru pudru
- puszka masy kajmakowej (opcjonalnie)
Masę wyjmujemy do miski, dodajemy do niej jedno całe jajko, łyżeczkę proszku do pieczenia, jedną torebkę budyniu oraz cukier puder. Mieszamy i odstawiamy.
Masło należy roztopić, następnie dodać do niego cukier, żółtka z pozostałych 4 jajek, kilka kropli aromatu rumowego, kaszę, proszek do pieczenia,cukier waniliowy i budyń. Całość dokładnie rozmieszać, a następnie wymieszać z twarogiem.Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę (z 4 jajek) i delikatnie łączymy wszystkie składniki.
Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Połowę masy serowej wlewamy do blaszki, nastepnie rozprowadzamy na niej masę makową i przykrywamy resztą sera.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez około 50 minut.
Po wystygnięciu całość można polać masą kajmakową :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
połączenie sera i maku jest zawsze pyszne! :)
OdpowiedzUsuńWszelkie Seromaki... Mniam :)
OdpowiedzUsuńSuper świąteczne ciasto.:)
OdpowiedzUsuńI lоve my ρersonal lаva tube!
OdpowiedzUsuń!
Feel free tо visit my weblog ... www.wegather.com