„Nie wierzcie, że czekolada jest substytutem miłości. Miłość to substytut czekolady”
- Miranda Ingram
Kasinkowe gotowanie... |
na 24-25 czekoladowych babeczek:
- 500g mąki pszennej 450
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 250g prawdziwego masła
- 350g cukru
- 250 ml mleka 3,2%
- łyżka aromatu waniliowego
- 5 jajek XL
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady (3x100g)
- 60 ml śmietany 30%
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (2 x 100g)
- pół szklanki wiórków kokosowych
Z białek ubić pianę i delikatnie (ręcznie) wmieszać w przygotowane wcześniej ciasto. Czekoladę rozdrobnić (zetrzeć na tarce lub za pomocą blendera) i połączyć z masą.
Ciasto przełożyć do papierowych foremek (i specjalnej blachy na beczki) i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni - po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciacha na pewno są dopieczone w środku :)
W czasie gdy babeczki będą stygły należy przygotować czekoladową polewę:
Śmietanę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień pod garnuszkiem i dodać połamaną czekoladę - ciągle mieszając czekać aż czekolada się rozpuści.
Płynną masę czekoladową zdjąć z ognia i połączyć z wiórkami kokosowymi.
Masą ozdobić chłodne babeczki :)
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie... |
Kasinkowe gotowanie... |
babeczki apetyczne, porywam jedną
OdpowiedzUsuń