Poniżej przepis na rewelacyjne ciasteczka, ekspresowe w przygotowaniu, niedrogie a zarazem obłędne w smaku. Idealne na niezobowiązujące przyjecie w gronie znajomych lub ciekawy pomysł na wyjście "z opresji" gdy odwiedzą nas nieoczekiwani goście.
SKŁADNIKI
Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić.W miejsce po pestce umieścić cząstkę czekolady lub odrobinę masła czekoladowego. Całość posypać cynamonem.
Ciasto francuskie pokroić na małe kawałki i w dowolny sposób (pozostawiam to Waszej kreatywności) umieścić na nim przygotowane wcześniej śliwki.
Ciasteczka piec 10-15 minut w temperaturze około 170 stopni.
Podawać po wystudzeniu.
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
- płat ciasta francuskiego
- około 12 śliwek węgierek
- czekolada mleczna lub masło czekoladowe
- odrobina cynamonu
Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić.W miejsce po pestce umieścić cząstkę czekolady lub odrobinę masła czekoladowego. Całość posypać cynamonem.
Ciasto francuskie pokroić na małe kawałki i w dowolny sposób (pozostawiam to Waszej kreatywności) umieścić na nim przygotowane wcześniej śliwki.
Ciasteczka piec 10-15 minut w temperaturze około 170 stopni.
Podawać po wystudzeniu.
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Kochani, gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego jakże banalnego przepisu. Ciasteczka są naprawdę warte grzechu. U mnie w domu robią furorę i znikają zanim jeszcze dobrze wystygną :)
Ciasto francuskie jest niezastąpione. Mam zawsze w lodówce, tak na wszelki wypadek.
OdpowiedzUsuń