autor zdjęcia: Katarzyna Król |
wystarczą na 12 babeczek:
- 80 g masła (troszkę mniej niż pół kostki)
- 1 1/3 szklanki mąki (ok 200g)
- 1/2 szklanki cukru (ok 100g)
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 cukry wanilinowe (ok 20g)
- 4 pełne łyżeczki zwykłego kakao
- 3/4 szklanki mleka (ok 150ml)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ok 4g)
- 1/2 łyżeczki sody
- odrobina soli
Kolejnym krokiem jest roztopienie masła i pozostawienie go na chwilę do ostygnięcia.
W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, cukier , cukier waniliowy, pokruszoną czekoladę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli.
Do przestygniętego masła dodajemy mleko oraz jajka, wszystko dokładnie mieszamy i dolewamy do miski z mąką i resztą składników.
Łączymy wszystkie składniki.
Do muffinkowej formy (blaszki) wkładamy papierowe papilotki i wypełniamy je ciastem (3/4 papilotki).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30-35 min (piekarnik góra dół bez termoobiegu). Po upływie tego czasu babeczki na pewno już będą dopieczone - nie trzeba robić próby suchego patyczka.
Podajemy po wystygnięciu.
Mam nadzieję że babeczki będą Wam smakować...
mi smakowały bardzo, a zawarta w nich czekolada znacznie poprawiła mój nastrój... no powiedzmy że drinuś też zrobił swoje :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Uwielbiam wszystko, co jest mocno czekoladowe. Muszą być pyszne. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń