autor zdjęcia: Katarzyna Król |
(na jedną okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm z karbowanymi brzegami):
- 3 szklanki mąki krupczatki (ok. 450g)
- 1 szklanka + 2 łyżki cukru (ok 210g)
- 4 żóltka
- 1 cukier waniliowy (10g)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (ok 3 g)
- 1 margaryna (MIĘKKA ale nie roztopiona)
- 2,5 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 200 g mrożonych wiśni
- 1 mała śmietana 18%
Do miski wsypujemy mąkę, szklankę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka oraz miękką margarynę. Wszystko mieszamy. Wyjmujemy na stolnicę oraz ugniatamy ręcznie. Jeśli margaryna jest miękka ciasto szybko osiągnie odpowiednią konsystencję - konsystencja wyrobionej plasteliny. Jeśli margaryna była twarda wyrabianie ciasta będzie mozolne i ciężkie :(
Wyrobioną masę (konsystencja plasteliny) wkładamy do torebki foliowej i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażarki na 30 min. UWAGA: ten etap jest konieczny i NIE WOLNO go pominąć.
2/3 ciasta rozwałkowujemy i układamy w blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Podpiekamy max 10 min w temp. 200 stopni. Wyjmujemy z piekarnika. Na lekko podpieczonym spodzie układamy jabłka (obrane i pokrojone w ćwiartki) wymieszane z cynamonem. Całość przykrywamy płatem z reszty rozwałkowanego ciasta.
Pieczemy w temp 200 stopni około 40 minut. Wyjmujemy gdy ciasto ładnie się zarumieni :)
Aby zrobić sos do ciasta wystarczy zmiksować wiśnie ze śmietaną i 2 łyżkami cukru.
Naszą tartę podajemy na sosie wiśniowym lub polaną sosem.
Czyż to nie jest pyszne?! :) :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
SMACZNEGO :)
no pięknie to wygląda! :)
OdpowiedzUsuń