Kasinkowe gotowanie... |
na obiad dla 5-6 osób:
- 1 kg mięsa wołowego (mielonego)
- olej do smażenia
- 1 duża czerwona cebula (niestety zabrakło mi więc tym razem dałam białą)
- 1 duża marchewka
- 2 czerwone papryki
- 2 białe papryki
- 1 średnia cukinia
- 4 ząbki czosnku
- 1 spora ostra papryczka
- 1 puszka pomidorów bez skórki (u mnie w kawałkach)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka słodkiej kukurydzy
- 150 ml soku pomidorowego (opcjonalnie; dodać gdy potrawa jest zbyt gęsta)
- przyprawy: pieprz ziołowy, słodka papryka, kminek, sól
Na patelni rozgrzać olej razem z łyżką pieprzu ziołowego oraz łyżką słodkiej papryki a następnie umieścić tam mięso mielone. Mięsko smażyć czasem mieszając i dodając stopniowo pozostałe składniki:w pierwszej kolejności cebulę oraz rozdrobnioną marchewkę.
Kolejno stopniowo dodawać resztę posiekanych warzyw: czerwoną i białą paprykę, cukinię, przepuszczony przez praskę czosnek, ostrą papryczkę oraz 2-3 łyżki kminku.
Całość smażyć do czasu aż wszystkie dodane warzywa staną się miękkie. Gdy to nastąpi dodać warzywa z puszki: pomidory, fasolę i kukurydzę. Wszystko razem dusić przez około 10 minut - w tym czasie większość warzyw "niepuszkowych" powinno się rozpaść. Danie doprawić solą oraz innymi ulubionymi przyprawami wedle uznania.
Podawać z ryżem.
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie... |
Kasinkowe gotowanie... |
Uwielbiam takie jednogarnkowe dania, w szczególności z pikantną nutą - pycha! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTakie meksykańskie danie jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych i robię je regularnie! :) Nigdy jednak nie dodawałam marchewki, ale z pewnością spróbuję to zrobić następnym razem! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wygląda pysznie. Często robię takie dania, łatwe i smaczne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń