Nie planowałam robić tortu ale jak wstałam rano pomyślałam , że jednak coś zaimprowizuję :)
Przygotowanie tortu trwało nieco ponad 60 minut + czas na schłodzenie w lodówce.
Kremu próbowałam - smakuje świetnie. Nie mogę się już doczekać kiedy jubilat wróci z pracy i będziemy mogli zjeść po kawałeczku :)
Kasinkowe gotowanie... |
na tort o średnicy około 21cm:
biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki gorącej wody
- 3/4 szklanki cukru (ok. 125g)
- 1 szklanka mąki (ok.125g)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 małe śmietany 36% (w sumie 600g)
- 3 białe czekolady (w sumie 300g)
- słoik dżemu truskawkowego z całymi owocami; przepis tu: Dżem truskawkowy - całe owoce.
- sok z jednej cytryny
- łyżka aromatu migdałowego
- łyżka kwaśnego dżemu
- woda
- wybrane owoce. U mnie borówki amerykańskie, truskawki oraz mandarynki
- galaretka pomarańczowa lub truskawkowa
Żółtka ucieramy z gorącą wodą oraz cukrem do chwili gdy masa nabierze konsystencji "kogla-mogla". Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do naszej żółtkowo-cukrowej masy , musimy pamiętać aby od tej pory mieszać bardzo bardzo delikatnie. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Łączymy składniki (również delikatnie aby nie opadła piana) i przelewany do blachy tortowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Ciasto należy piec ok 30 min w temperaturze 180 stopni ( UWAGA: nie używamy termoobiegu ponieważ wysuszy biszkopt.)
Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone w środku
2) Białą czekoladę łamiemy na kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ciągle kontrolując aby temperatura w garnuszku z czekoladą nie była zbyt wysoka bo może to skutkować zbryleniem czekolady. Płynną masę odstawiamy to delikatnego przestudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno a następnie ciągle mieszając wlewamy do niej przestudzoną, nadal płynną białą czekoladę. Całość wstawiamy na chwilę do lodówki.
3) Biszkopt dzielimy na 3 płaty. Z soku cytrynowego, aromatu migdałowego, łyżki kwaśnego dżemu i wody robimy miksturę , którą nasączamy spodni płat biszkoptu.
Następnie smarujemy dżemem z całych truskawek i polewamy masą śmietanowo-czekoladową. Po ułożeniu kolejnego płatu ciasta wszystkie czynności powtarzamy.
4) Górny biszkopt smarujemy resztą masy a następnie dekorujemy owocami. Aby owoce dobrze trzymały się ciasta, delikatnie polewamy odrobiną przygotowanej wcześniej i schłodzonej (ale nadal płynnej) galaretki. Aby galaretka nie spłynęła z tortu należy polewać owoce kilka razy co jakiś czas ale bardzo małą ilością płynu.
Tort należy schłodzić w lodówce :)
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie... |
Kasinkowe gotowanie... |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz