Klasyczną surówkę z selera i marchewki znamy chyba wszyscy. Czy ją lubimy? Tu zdania mogą być podzielone, dlatego zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu na surówkę z selera i marchewki w nieco innym, ale za to dużo smaczniejszym wydaniu.Gwarancja zadowolenia!! :)
|
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
SKŁADNIKI
na 4 porcje:
- 1 duży seler
- 2 marchewki
- 4 łyżki pestek słonecznika
- łyżeczka oleju
- mała śmietana 12% (200g)
- 2 pełne łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Warzywa obieramy i kroimy na cieniutkie paseczki (ja użyłam specjalnej nasadki na tarkę). Dodajemy podprażone wcześniej pestki słonecznika, śmietanę, majonez, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia" na około godzinę. Po tym czasie warzywa powinny skruszeć oraz puścić trochę soku dzięki czemu nasza surówka będzie soczysta i smaczna.
Prażenie pestek słonecznika: na patelnię wlać łyżeczkę oleju, rozgrzać, wsypać pestki i odrobinę posolić, pozostawić na małym ogniu do zrumienienia (czas całkowity prażenia to ok 1-2 minuty)
SMACZNEGO
|
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Pestki słonecznika lubimy bardzo :)
OdpowiedzUsuń