autor zdjęcia: Katarzyna Król |
dwie porcje obiadowe:
- sałata rzymska (8-10 listków)
- kawałek bagietki (10cm) lub bułka kajzerka
- łyżka masła
- łyżka ziół prowansalskich
- jedna pojedyncza pierś z kurczaka
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- ostra papryka, sól, pieprz świeżo mielony
- 3 łyżki majonezu
- sok z 1/4 cytryny
- ząbek czosnku
- 4 łyżki utartego parmezanu
- pomidor (opcjonalnie)
Najpierw robimy grzanki: na patelni rozpuścić masło, dodać ziała prowansalskie i pokrojona w mała kosteczkę bułkę. Podsmażyć aż się zarumieni ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni.
Pierś z kurczaka pokroić w mniejsze kawałki ,doprawić solą, pieprzem i papryką.Usmażyć na oleju.
Sos: majonez mieszamy z sokiem z cytryny, solą, papryką, świeżym pieprzem oraz rozgniecionym w prasce ząbkiem czosnku.Dobrze rozmieszać oraz odstawić na kilkanaście minut w chłodne miejsce.
Sałatę rwiemy na niewielkie kawałki, układamy na talerzu. Dodajemy mięso, grzanki, (opcjonalnie pomidora). Polewamy sporą ilością sosu oraz posypujemy parmezanem.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Sałata w tym wydaniu bardzo mi smakuje, sos może nie oryginalny... ale bardzo smaczny :)
A Wam smakowało??
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz