Babeczki wizualnie jak widać na zdjęciach poniżej... smakowo podobne troszkę do keksu... tak więc w Bożonarodzeniowym klimacie :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
SKŁADNIKI
wystarczą na 12 babeczek:- 80 g masła (troszkę mniej niż pół kostki)
- 1 1/3 szklanki mąki (ok 200g)
- 1/2 szklanki cukru (ok 100g)
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki mleka (ok 150ml)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ok 4g)
- 1/2 łyżeczki sody
- odrobina soli
- 20 suszonych moreli
- 100g rodzynek
- 2 garście połamanych orzechów włoskich
W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, cukier , cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli.
Do przestygniętego masła dodajemy mleko oraz jajka, wszystko dokładnie mieszamy i dolewamy do miski z mąką i resztą składników. Dodajemy rodzynki, posiekane morele i orzechy.
Łączymy wszystkie składniki.
Do muffinkowej formy (blaszki) wkładamy papierowe papilotki i wypełniamy je ciastem .
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30-35 min (piekarnik góra dół bez termoobiegu). Po upływie tego czasu babeczki na pewno już będą dopieczone - nie trzeba robić próby suchego patyczka.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz