Zupka wyszła smaczna... jak na mój gust nawet bardzo smaczna...
Zapraszam do wypróbowania przepisu :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
porcja wystarczająca dla 4 osób:
- 1 dorodny świeży brokuł
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 szklanki wywaru warzywnego
- 1 spora marchewka
- 3 spore ziemniaki
- 50 g sera pleśniowego niebieskiego (typu gorgonzola)
- sól i pieprz wedle upodobań
- 4 łyżki prażonych pestek słonecznika (ja samodzielnie uprażyłam na patelni razem z grzankami)
- grzanki
Masełko rozpuścić w garnku. Dodać posiekaną drobno cebulkę a następnie plasterki czosnku. Delikatnie zrumienić , następnie dodać różyczki brokuła. Po kilku minutach zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem razem z kawałkami marchewki oraz pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
Płynu/wywaru warzywnego powinno być tyle by ledwo przykrywał warzywa (na równi z warzywami lub ciut więcej).
Pod koniec gotowania ,gdy warzywa będą już miękkie dodać ser pleśniowy, doprawić do smaku solą i pieprzem i zdjąć z ognia.
Zupkę zmiksować na gładką masę.
Podawać z prażonymi pestkami słonecznika oraz grzaneczkami mmmmmm... niebo w gębie :) :) :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
jedna z moich ulubionych zup-kremów! :-)) pycha!
OdpowiedzUsuńAle mi ślinka poleciała:) Zjadłam oczami:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ser pleśniowy. Podoba mi się to połączenie:)
OdpowiedzUsuń