autor zdjęcia: Katarzyna Król |
- 3 l wody
- 3 skrzydełka drobiowe (lub porcje rosołowe)
- 3 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 7 kulek pieprzu czarnego
- 1/4 selera
- 3 średnie marchewki
- 5 niewielkich ziemniaków
- 250g mrożonej fasolki szparagowej (zielonej)
- 300g kalafiora (u mnie też mrożony)
- por (ok 3cm)
- 1 łyżka ryżu
- 2 łyżki koperku
- 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
- sól
- śmietana 12% (pół małego pojemniczka - ok 100g)
- 2 łyżki mąki (płaskie)
Woda + listki laurowe +ziele angielskie + kulki pieprzu + skrzydełka - zagotować.
Dodać pokrojone: seler i marchewkę, a po kilku minutach fasolkę i kalafiora, następnie ziemniaki, pora.
Na końcu dorzucić ziemniaki (pokrojone w kostkę), ryż , koperek i zioła prowansalskie.
Całość gotować do chwili gdy warzywa będą miękkie. Wtedy zupkę należy zabielić śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wody i doprawić do smaku. Gotować jeszcze chwilę i... gotowe.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
W zeszły weekend robiłam, tylko bez fasolki - pyszna! Uwielbiam! Tylko moje dzieci nie mogą przełknąć koperku, więc dodaję bezpośrednio na talerz :)
OdpowiedzUsuń