autor zdjęcia: Katarzyna Król |
blacha 25x25 cm
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego (ok 170ml)
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru (ok 170g)
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (ok 170g)
- 3 dorodne marchewki (starte drobno na tarce)- ja użyłam wiórów, które zostały mi w sokowirówce po wyciśnięciu z warzyw soku
- 2 garście orzechów włoskich
- 2 garście rodzynek
- 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu + ewentualnie szczypta kardamonu
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub aromat cytrynowy
- 250 g chudego sera twarogowego (już zmielonego)
- 3/4 szklanki cukru pudru (ok 160g)
- 50 g masła lub margaryny
- sok z połowy pomarańczy
Przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy a następnie pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni (może być z termoobiegiem ale nie jest to konieczne) - pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 170-180 stopni.
P upieczeniu ciasto należy wyjąć z pieca i odstawić do przestygnięcia.
W tym czasie można przygotować masę serową:
Biały ser, miękkie (ale nie płynne) masło, cukier puder i sok pomarańczowy wymieszać mikserem na aksamitną masę.
Nie pozostaje już nic innego niż rozkrojenie ciasta i przełożenie masą serową. Odrobinę masy można zostawić do udekorowania wierzchu ciasta.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńTo musiało być boskie.....Dwa smaki które uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńmoim zdaniem marchewkowe to najlepsze ciasto!:D na równi z sernikami <3
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe piekłam już kilka razy, ale nie zdarzyło mi się spróbować takiego z przekładanego masą serową. Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńWitam, jak przekroić ciasto żeby się nie rozwalilo? Z góry dziękuje za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńJa czekam aż ciasto wystygnie i kroję je długim ostrym nożem bez ząbków :)
Usuń