środa, 6 marca 2013

Ciasto marchewkowe przekładane masą serową

Dzisiejszy przepis jest kontynuacją tematyki marchewkowej. Jak już wcześniej wspominałam ogarnęło mnie pomarańczowe szaleństwo. Produkuję (i oczywiście wypijam) soki w ilościach prawie przemysłowych hihihi... a co z marchewkowymi wiórami pozostałymi po wyciśnięciu soku? Oczywiście można je przerobić na przykład na ciasto marchewkowe.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI:
blacha 25x25 cm
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego (ok 170ml)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (ok 170g)
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (ok 170g)
  • 3 dorodne marchewki (starte drobno na tarce)- ja użyłam wiórów, które zostały mi w sokowirówce po wyciśnięciu z warzyw soku
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 2 garście rodzynek
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu + ewentualnie szczypta kardamonu
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub aromat cytrynowy
  • 250 g chudego sera twarogowego (już zmielonego)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (ok 160g)
  • 50 g masła lub margaryny
  • sok z połowy pomarańczy
Olej, marchew,cukier oraz jajka umieszczamy w wysokim naczyniu. Mikserem na wysokich obrotach łączymy składniki by uzyskać gładką masę. Następnie dodajemy resztę składników: mąkę, orzechy i rodzynki, sodę, cynamon i skórkę cytrynową. Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy a następnie pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni (może być z termoobiegiem ale nie jest to konieczne) - pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 170-180 stopni.
P upieczeniu ciasto należy wyjąć z pieca i odstawić do przestygnięcia.

W tym czasie można przygotować masę serową:
Biały ser, miękkie (ale nie płynne) masło, cukier puder i sok pomarańczowy wymieszać mikserem na aksamitną masę.

Nie pozostaje już nic innego niż rozkrojenie ciasta i przełożenie masą serową. Odrobinę masy można zostawić do udekorowania wierzchu ciasta.

SMACZNEGO 
autor zdjęcia: Katarzyna Król

6 komentarzy:

  1. To musiało być boskie.....Dwa smaki które uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moim zdaniem marchewkowe to najlepsze ciasto!:D na równi z sernikami <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto marchewkowe piekłam już kilka razy, ale nie zdarzyło mi się spróbować takiego z przekładanego masą serową. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, jak przekroić ciasto żeby się nie rozwalilo? Z góry dziękuje za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czekam aż ciasto wystygnie i kroję je długim ostrym nożem bez ząbków :)

      Usuń