autor zdjęcia: Katarzyna Król |
(płytka patelnia naleśnikowa o średnicy ok 18cm)
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki oleju (2 do ciasta +2 do smażenia)
- 150g maki tortowej
- 2 płaskie łyżki cukru
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- dobrej jakości dżem owocowy
W misce mieszamy żółtka, mleko, makę, cukier, proszek do pieczenia i 2 łyżki oleju. Ciasto na tym etapie powinno być nieco bardziej gęste niż naleśnikowe.
Z białek ubijamy na sztywno pianę i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie płynnymi ruchami.
Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną (2 łyżki) oleju, następnie zmniejszamy płomień do minimum (najmniejszy palnik i do tego minimalny płomień) i pozostawiamy na około 15-20 minut. W tym czasie ciasto wyrośnie oraz ściśnie się.
Omlet należy odwrócić na drugą stronę gdy zobaczymy, że ma już zwartą konsystencję. Podpiekamy jeszcze chwilę do zarumienienia.
Zdejmujemy z patelni i jeszcze ciepły podajemy... najlepiej w towarzystwie dżemu wiśniowego z całymi owocami :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Smakowało Wam? Mi owszem... I po zjedzeniu sporego kawałka humorek mam "lepsiejszy" :)
Pycha ;D
OdpowiedzUsuńGenialne :D grube puszyste mniam genialne :D
OdpowiedzUsuń