autor zdjęcia: Katarzyna Król |
blaszka keksowa 13x31cm
- 2 kopiaste szklanki mąki (ok 280g)
- 3 jajka
- 1/2 słoiczka (małego) powideł śliwkowych (ok 150g)
- 1 szklanka cukru (ok 200g)
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- kostka masła (250g) + 2 łyżki na polewę
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 garście posiekanych lekko orzechów włoskich (ok 50g)
- łyżka skórki pomarańczowej (posiekanej)
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
- płatki migdałowe do ozdobienia
W tym czasie jajka rozcieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dolewamy do nich lekko przestudzone masło z przyprawami . Całość mieszamy, w następnej kolejności dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Łączymy składniki i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki.
Ciasto pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około 50 min. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest właściwie dopieczone.
W czasie gdy piernik się studzi (wyjęty z brytfanki) robimy czekoladową polewę:
Garnuszek stawiamy na ogniu, wkładamy połamaną czekoladę, masło (2 łyżki) oraz wlewamy mleko. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Polewą ozdabiamy zimne ciasto , posypujemy płatkami migdałowymi i zostawiamy do zastygnięcia.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na taką pyszność chętnie bym się skusiła. :)
OdpowiedzUsuń