autor zdjęcia: Katarzyna Król |
SKŁADNIKI
(około 12 zawijasków):
- 5 dag świeżych drożdży (pół kosteczki)
- 2 pełne łyżki cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka (200ml) + 1/4 szklanki mleka do masy czekoladowej
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 kostka masła lub margaryny + łyżka do masy czekoladowej
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 5 łyżek wody
- 2 garście rodzynek
Roztapiamy masło i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Robimy również masę czekoladową:
Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy 1/4 szklanki mleka, połamaną czekoladę i łyżkę masła.
Na maleńkim ogniu rozgrzewamy całość często mieszając. Po całkowitym rozpuszczeniu czekolady i połączeniu składników zestawiamy z ognia aby masa przestygła i troszkę zgęstniała.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy resztę ciepłego mleka, jajka , roztopione masło oraz wcześniej przygotowany zaczyn drożdżowy.
Z tych składników wyrabiamy ciasto (gęstość powinna być taka by można było lepić z niego bułeczki, gdy jest zbyt gęste dolewamy troszkę mleka, gdy zbyt rzadkie- dodajemy mąki).
Ciasto dobrze gnieciemy, wałkujemy na duży placek, wykładamy na niego masę czekoladową i rodzynki.
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Ciasteczka podajemy po wystygnięciu (gdy czekolada zastygnie) i koniecznie ze szklanką zimnego mleka :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Te zawijasy wyglądają rewelacyjnie. Myszą być bardzo smaczne - kto wie może i ja takie upiekę dla żony.
OdpowiedzUsuń